vlees van eigen koe
Het klinkt misschien wat vreemd: het opeten van iets wat zeldzaam is. Ons inziens is dit echter dé manier om een dergelijk bijzonder ras als Brandrood in stand te houden: door het houden ervan bedrijfseconomisch interessant te maken. Fokkers kunnen daardoor grotere kuddes houden, waardoor er genetisch gezien meer variatie ontstaat. En dat is heel belangrijk om de Brandroden in ere te houden.
Na een echt koeienleven in een kudde, die grazend, lui herkauwend en spelend over kruidenrijke weilanden trekt, wordt een Brandrode os geslacht bij ambachtelijke slagerij Blokhuis in Denekamp. Het dier komt in technische delen terug. Deze worden bij ons nog een week of drie gerijpt op het bot in een klimaatkast, voordat chef-kok Leen ze gaat uitbenen en verwerken. Dit gebeurt zeer zorgvuldig en we proberen daarbij alle delen te gebruiken: ossenstaart voor de soep, tong voor terrines, bot voor jus de veau en ga zo maar door. Het uitbenen is een arbeidsintensief werk: we worden met kennis en vakmanschap bijgestaan door een gepassioneerd slager met een enorme dosis ervaring.
het brandrode rund
Het Brandrode Rund is een authentiek ras uit deze streek, dat de oerinstincten van een echte koe nog sterk in de genen heeft. De Brandroden lopen op kruidenrijke landerijen waar ze in alle rust gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen in een natuurlijke kudde. ’s Winters verblijven ze in een ruime hellingstal op stro. Het vee krijgt in de laatste fase een uitgekiend dieet. Onze biologische boerderij is Skal-gecertificeerd. Het resultaat is bijzonder smaakvol, biologisch vlees met een oorspronkelijke structuur, heerlijke geur en fijne malsheid. En dat proef je!
Meer informatie over vleespakketten, losse delen en ambachtelijk verwerkt vlees van het Brandrode Rund vind je op Twente op Tafel.